Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
piotr zaborek Agata Dymna Łukasz Kiciński Paweł Gromadzki GRZEGORZ SOBÓR Natalia Kozłowska Angelika Janasz milena kopaniarz Milena Mil Marcin1984 (4855 niezalogowanych)
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
tez mowie o dziennych studiach. Kierunek to projektowanie. Za cale 2 semestry 90tys kr jako pozyczka!! +jak wpomnial ktos ze stypendium na mieszkanie ktorego nie trzeba zwracac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Hilton napisał:

Moj sasiad studiuje na UiO dziennie i jego kierunek kosztuje 65 tys. rocznie. Jest na czwartym roku, zajęcia ma 3 razy w tygodniu.

Nie wiem co twoj sasiad studiuje i na jakiej zasadzie, lecz jezeli przeczytasz dokument wydany przez UiO to na stronie 9 pisze:

Koster det noe å studere ved UiO?
Ut over en semesteravgift på rundt
500 kroner, koster det ikke noe å gå på
UiO. Semesteravgift må betales hvert
semester mens man er aktiv student,
inntil man fullfører studiet. I tillegg
kommer kostnader til pensumlitteratur og evt. utgifter til kopiering som til
sammen beløper seg til totalt ca. 4.000
kroner. Mye av pensumlitteraturen er
nedlastbar fra Internett. I tillegg kommer bo- og levekostnader.

www.uio.no/studier/hvorfor-velge-uio/uio...ekatalog-2012-13.pdf
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty

(natala1900)
Wiking
Ok teraz już tymbardziej nic nie rozumiem,kazdy podaje inne kwoty . Chodzi mi o same studia nie o życie,mieszkanie itp.. Czy opłata wtedy to ok 600 koron ? A co z tą pracą rok przed studiami lub w czasie studiów?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
Elise napisał:
Hilton napisał:

Moj sasiad studiuje na UiO dziennie i jego kierunek kosztuje 65 tys. rocznie. Jest na czwartym roku, zajęcia ma 3 razy w tygodniu.

Nie wiem co twoj sasiad studiuje i na jakiej zasadzie, lecz jezeli przeczytasz dokument wydany przez UiO to na stronie 9 pisze:

Hilton i ja podalismy Ci na przykladach jak to wyglada tu w Norwegii! Byc moze na roznych kierunkach sa rozne kwoty!! Moja znajoma poszla na projektowanie i placi za te studia 90tys! dostale je z Lanekassen ale jako pozyczke ktora po 2 latach po tudiach splaca idac do pracy czy tam staz nie wiem. A ponad to zeby bylo smieszniej po 2 latach aby otrzymac pelne kwalifikacje zawodowe musi wyjechac do kraju gdzie uzywany jest j angielski np anglia irlandia i znowu dostanie pieniadze na studia w formie kredytu ktory bedzie musiala splacic i stypendium na utrzymanie...
TAK TO MA SIE W PRAKTYCE NIE W TEORII.

A JESLI natala1900 chcesz sie tu wybrac na cokolwiek to moze lepiej sama sprawdz dokladnie kierunek i zasady obowiazujace na tym kierunku. Tak bedzie najprosciej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
iglaczek napisał:
[b] Moja znajoma poszla na projektowanie i placi za te studia 90tys! dostale je z Lanekassen ale jako pozyczke ktora po 2 latach po tudiach splaca idac do pracy czy tam staz nie wiem. A ponad to zeby bylo smieszniej po 2 latach aby otrzymac pelne kwalifikacje zawodowe musi wyjechac do kraju gdzie uzywany jest j angielski np anglia irlandia i znowu dostanie pieniadze na studia w formie kredytu ktory bedzie musiala splacic i stypendium na utrzymanie...

Porozmawiaj lepiej dokladnie z ta twoja znajoma i dowiedz sie dokladnie co studiuje i dlaczego placi te 90 tys, jak wszystkie innie osoby ktore znam i ktore poszly na studia od razu po zakonczenu liceum studiowaly za darmo, no moze orocz tych obowiazkowych oplat (semesteravgift). Moze studiuje jako privatist?

No i druga sprawa - studiuje projektowanie czego? Mebli? Stron internetowych? Linii kolejowych? Domkow z klockow? Projektowanie to dosyc obszerny temat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Elise napisał:
Hilton napisał:

Uwazasz, ze wszyscy sa nierozgarnieci i wczesniej tego nie przeczytali?
Nie musisz wiedziec co on studiuje i na jakiej zasadzie, bo to nie jest ci do niczego potrzebne. Ja nie wdawalam sie z nim w glebsza dyskusje na ten temat, bo jego wydatki, to jego sprawa. On tyle placi i juz, ma pozyczke studencka. Sam mi to powiedzial, a ja nie jestem wscibska i nie drazylam tematu.
Ja jakos nie czuje sie w obowiazku wchodzic w cudze sprawy i dopytywac ile i za co oraz dlaczego.
A do wszystkich, ktorych dreczy pytanie ILE KOSZTUJA STUDIA, mam rade, ktora zawsze dziala: idz czlowieku do zrodla, powiedz jaki kierunek cie interesuje i ile to bedzie kosztowalo akurat ciebie. Ciebie, nie kolege.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-12  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(rockwoman)
Wiking
czesc wszystkim
jak to jest z tym ksztalceniem sie w Norwegii ?! No wlasnie......
Wiedza moja jest zywcem wzieta od ludzi z pracy, Norwegow i calej reszty kuli ziemskiej
wszyscy studiuja na panstwowych uczelniach, roznych, rozne kierunki, po ang (obcokrajowcy nie znajacy norweskiego) i po norwesku.
Ogolnie studia sa bezplatne. Za semestr placi sie ok 1000 slownie tysiac koron.
Jesli chodzi o obcokrajowcow , kazdy potrzebowal miec 90 tys. koron na koncie, zanim zaczal studiowac. Jest to kasa potrzebna na zycie podczas studiowania. Mieszkanie i zarcie jest drogie i wladze uczelni, czy ktos tam, chca miec pewnosc, ze stac cie na utrzymanie sie tutaj.
Jezeli masz tu rodzine, u ktorej mozesz mieszkac, 90 tys. nok nie beda wymagane.
Znajoma studiuje biznes w wyzszej szkole w Oslo, 4 rok, placi wspomniany 1000 nok za semestr.
Udowodnila ze rodzina pokrywa koszty jej zycia tu.
Norwedzy z pracy mowia zgodie, ze nauka w Norwegii, studia i nie studia jest darmowa.
No, chyba wiedza co mowia

pozdro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Joanna Wiktorzak
(awik15)
Wiking
Witam was
Chcialabym tylko wypowiedziec na temat oplat za studia. W Norwegii na uczelniach panstwowych studia sa nieodplatne . Studeci ponosza tylko koszty administracyje (semestravgift) w wysokosci 500 czy 600 kr juz nie pamietam. Poza tym ksiazki sa drogie, ale to wszytko. Studia prywatne sa odplatne. Nie wiem kto ale ktos podal przyklad znajomej stiudiujacej na UiO ze musi placic 90 ty rocznie - nie mozliwe , no chyba ze to sa koszty mieszkania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
Aby studiować po angielsku test TOEFL trzeba zdać najlepiej na ocenę bardzo dobrą. Test do prostych nie należy, polscy filolodzy jezyka angielskiego mają problem ( język stricte naukowy). Co do studiowania w języku norweskim wymagany jest zaliczony test Bergen. Innej możliwości nie ma jak się jest polakiem. Nabory na studia doktoranckie są różne, zależnie od uczelni. Najlepiej jest mi znana procedura na UiS
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok